Noutăţi:

Comunicat de presă : Conferința Națională Actualități în Vaccinologie - RoVaccin 2016
Vaccinarea – prioritate pentru sănătatea publică și societatea românească

Proiectul noii legi a vaccinării, provocările actuale ale Programului Național de Vaccinare, precum și importanța informării și comunicării corecte pentru ca parinții să își poată proteja copiii împotriva unor boli infecțioase periculoase vor fi în prim-planul celei de-a 4-a ediții a Conferinței Naționale Actualități în Vaccinologie – RoVaccin.


Evenimentul coordonat științific de către Societatea Română de Microbiologie va avea loc sâmbătă, 2 aprilie 2016, la Hotel Ramada Parc din București și va aborda cele mai stringente aspecte legate de importanța vaccinarii din punctul de vedere al sănătății publice în România.


Conferința națională RoVaccin va reuni toate categoriile de specialiști din domeniul medical implicați în problematica vaccinăriimedici de familie, epidemiologi, microbiologi, medici de boli infecțioase, neonatologi, pediatri, ginecologi, pneumologi sau medici de medicină școlară. La manifestare vor participa și reprezentanți ai autorităților, societății civile și ai mass-media.


„Această a 4-a ediție a RoVaccin are loc în contextul nevoii reale, la nivelul societății românești, a unor dezbateri multidisciplinare pe tema vaccinării, a unui dialog deschis între medici, autorități și societate civilă, precum și de identificarea unor soluții concrete de îmbunătățire a Programului Național de Vaccinare. Ne propunem ca prin conferința de anul acesta să oferim soluții problemelor ridicate de tema vaccinării în România și să contribuim la eficientizarea comunicării dintre comunitatea medicală, autorități și publicul larg, prin intermediul mass-media, pe aceste subiecte legate de vaccinare”, a declarat coordonatorul științific al evenimentului, Prof. univ. dr. Alexandru Rafila – Președinte Societatea Română de Microbiologie.


Programul evenimentului va include sesiuni științifice, precum și prezentări dedicate comunicării și informării opiniei publice pe tema vaccinării, dintre care:

  • Noua lege a vaccinării – de la premize la dezbatere publică și adoptare;
  • Comunicarea și informarea - componente esențiale pentru asigurarea acoperirii vaccinale optime;
  • Provocările actuale ale Programului Național de Vaccinare;


Dezbaterile și panelurile de discuții vor reuni profesioniști cu o experiență vastă în domeniu, printre care: Dr. David Greenberg (Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel), prof. univ. dr. Victoria Aramă, prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu, conf. univ. dr. Daniela Pițigoi, conf. univ. dr. Emilian Popovici, conf. univ. dr. Oana Falup-Pecurariu, conf. univ. dr. Geza Molnar, dr. Adriana Pistol, dr. Gindrovel Dumitra, prof. univ. dr. Doina Azoicăi, prof. univ. dr. Petru Cianga, dr. Adriana Ionescu, dr. Denisa Janta, dr. Aurora Stănescu, dr. Viorica Gheorghiu, dr. Odette Popovici, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, precum și reprezentanți ai autorităților și ai societății civile.


Având în vedere importanța la nivelul societății românești a problematicii vaccinării, la sesiunile de discuții din cadrul RoVaccin 2016 vor participa: conf. univ. dr. Victor Strâmbu – Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, conf. univ. dr. Diana Loreta Păun – Consilier de Stat, Departamentul de Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale, conf. univ. dr. Florin Buicu – Președinte Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, prof. univ. dr. Florian Bodog – Secretar Comisia de Sănătate a Senatului României, dr. Amalia Șerban – Director General Ministerul Sănătății, alături de reprezentanți ai organizațiilor profesionale și ai societății civile: dr. Sandra Alexiu - Vicepreședinte SNMF, dr. Valeria Herdea - Președinte AREPMF, dr. Anca Drăgănescu – Președinte Asociația „Proimunizare”, Gabriela Alexandrescu – Președinte Organizația Salvați Copiii, Ana Maita – Președinte Organizația Mame pentru Mame, Georgeta Ionescu – Președinte Fundația Colegiului Medicilor București.


RoVaccin este un proiect demarat în 2013 cu scopul de a informa corect opinia publică, prin oferirea de informații bazate pe dovezi științifice venite din partea profesioniștilor și de a încuraja o comunicare eficientă medic-părinte pe tema vaccinării. De asemenea, manifestarea urmărește facilitarea schimbului de informații și propunerea de soluții concrete de către specialiștii implicați cu privire la găsirea de soluții pentru creșterea performanței Programului Național de Vaccinare.


Evenimentul va fi creditat cu puncte EMC.


Mai multe detalii despre Conferința Națională Actualități în Vaccinologie - RoVaccin 2016 sunt disponibile pe site-ul www.rovaccin.ro.


Organizator științific: Societatea Română de Microbiologie

Comunicat de presă : Acoperirea vaccinală în România se păstrează sub nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%. Cu toate acestea, România înregistrează procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin. Într-un context mondial îngrijorător, de reemergență a unora dintre bolile prevenibile prin vaccinare, este extrem de important ca populația să fie informată corect în privința imunizării prin vaccinare, din surse credibile și avizate.


Conform datelor Centrului Național de Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile (2014) despre acoperirea vaccinală la vârsta de 12 luni a copiilor născuți în iulie 2013, rezultă că acoperirea vaccinală este sub ținta recomandată de OMS. Astfel, rata medie de acoperire vaccinală este de 69.4% pentru vaccinul DTP4 (4 doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului şi pertusis), în timp ce procentul de acoperire pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei şi oreionului este de 75.4%, iar pentru hepatita B este de 91.3%. Față de copiii născuți cu un an anterior (iulie 2012), acoperirea vaccinală a scăzut cu procente importante, spre exemplu rata a scăzut cu 4% în cazul vaccinului împotriva hepatitei B.


Aceleași date arată că 30,3% dintre acești copii au fost depistați ca fiind incomplet vaccinați în raport cu vârsta, în creștere față de anul precedent, când procentul era de 26%. Neprezentarea continuă să rămână principalul motiv al vaccinării necorespunzatoare în raport cu vârsta. Contraindicațiile medicale ocupă al doilea loc în clasamentul motivelor vaccinării necorespunzătoare vârstei, urmate de disfuncționalități în furnizarea vaccinului, în creștere marcantă față de anul precedent.


”O rată de vaccinare inferioară recomandărilor OMS poate reprezenta un pericol pentru sănătate publică, crescând riscul izbucnirii unor epidemii. Este extrem de important ca populația să cunoască pericolele care pot apărea în cazul neacoperirii vaccinale corespunzătoare, deoarece vaccinurile oferă protecție nu numai individului, ci și colectivității, împiedicând transmiterea multor boli infecțioase. De asemenea, informarea cu privire la problematica imunizării trebuie să fie realizată exclusiv din surse credibile, de către profesioniști în domeniul medical sau de către persoane instruite în acest sens. Atragem atenția că reticența cu privire la utilitatea vaccinarii este cauzată de multe ori de o informare eronată sau incompletă, alimentată de surse neavizate”, a declarat prof.dr. Alexandru Rafila, președinte Societatea Română de Microbiologie.


Pentru a facilita dialogul profesioniștilor români implicați în vaccinare, Societatea Română de Microbiologie a organizat a treia ediție a Conferinței Naționale Actualități în Vaccinologie – RoVaccin 2015, în data de 21 martie, la București. RoVaccin 2015 are un caracter multidisciplinar și urmărește informarea, facilitarea schimbului de informații și identificarea unor soluții concrete în managementul eficient al vaccinării și al bolilor prevenibile prin vaccinare.


Organizator științific: Societatea Română de Microbiologie

Comunicat de presă : Acoperirea vaccinală în atenția specialiștilor!

Rata de vaccinare în România este, la mai multe tipuri de vaccinuri sub 90%, în trend descrescător, având în vedere că în alți ani procentul depășea 95%. Altfel spus, acoperirea vaccinală la noi în ţară este sub media de 95% recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, au atras atenția specialiștii prezenți la Conferinţa Naţionale “Actualităţi în Vaccinologie” – RoVaccin 2014.


Medicii susțin că desfăşurarea optimă a Programului Naţional de Imunizare ar trebui să aibă la bază un parteneriat eficient și coerent al triadei: profesionişti - societate civilă - mass-media.


“O rată de vaccinare între 80 și 90% nu poate fi satifăcătoare. Este mai mult decât îngrijorător deoarece crește riscul izbucnirii unor epidemii, lucru pe care nu ni-l permitem. Cred că trebuie să avem vedere în vedere acoperirea vaccinală cât mai ridicată în rândul copiilor. Ar fi extrem de util ca în cazul acesta, procentul să fie mai mare de 90%”, a explicat conf. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie și coordonatorul conferinței.


Specialiştii prezenţi la manifestarea ştiinţifică au tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte neîncrederea populaţiei în vaccinare, ca metodă eficientă de combatere şi eliminare a numeroaselor boli transmisibile.


“Se observă o oarecare reticență în rândul populației cu privire la utilitatea imunizării prin vaccinare, iar acest lucru este cauzat de o informare deficitară sau de transmiterea de mesaje eronate cu privire la rolul și importanța vaccinării. Sunt multe mesaje conform cărora vaccinurile nu ar fi sigure, nu ar fi eficiente, ceea ce nu este deloc adevărat. În plus, avem dovada sutelor de milioane de copii vaccinați de-a lungul timpului. Vaccinurile sunt victima propriului succes. Nu trebuie să existe această teamă de vaccinare, dimpotrivă, încredere și acceptare”, a precizat conf. dr. Alexandru Rafila.


De asemenea, prof. dr. Luminiţa Smaranda Iancu, vicepreşedintele Societăţii Române de Microbiologie, este de părere că principalul argument în schimbarea mentalităţii populaţiei vizavi de vaccinare nu trebuie să fie constrângerea, ci prezentarea riscurilor care pot apărea în cazul nevaccinării.


În ceea ce priveşte vaccinarea antigripală, specialiştii susţin că numărul total de persoane vaccinate antigripal în sezonul care tocmai a trecut nu a depăsit un milion de doze, cu toate că OMS recomandă ca minim din 15% din populatie (3 milioane) să fie vaccinată pentru a putea preveni apariția unei epidemii.


A doua ediţie a Conferinţei Naţionale “Actualităţi în Vaccinologie” – RoVaccin 2014, desfăşurată în Bucureşti în data de 5 aprilie 2014, a reunit peste 300 de epidemiologi, medici de familie, medici de medicină şcolară, microbiologi, pediatri, neonatologi, medici de boli infecţioase, ginecologi, pneumologi, precum și din alte specialități conexe.


RoVaccin 2014 a avut un puternic caracter multidisciplinar și a urmărit informarea, facilitarea schimbului de informații și identificarea unor soluții concrete în managementul eficient al vaccinării și al bolilor prevenibile prin vaccinare.


Organizator științific: Societatea Română de Microbiologie

Comunicat de presă : RoVaccin 2013 – eveniment dedicat vaccinării în România

La nivel mondial, vaccinarea reprezintă metoda cea mai eficientă de combatere și eradicare a multor boli transmisibile. În ceea ce privește situația campaniilor de vaccinare din România, în opinia publică sunt adesea difuzate informații eronate, care nu vin de la specialiști avizați și care nu au fundament științific, ceea ce influențează negativ acoperirea vaccinală și eforturile autorităților de sănătate publică de a asigura sănătatea populației. În încercarea de a clarifica și de a informa în mod corect asupra acestor aspecte, Societatea Română de Microbiologie organizează Conferința Națională Actualități în Vaccinologie -  RoVaccin 2013, în perioada 15-16 martie, la București. Partener instituțional: Ministerul Sănătății.


Aflată la prima ediție, Conferința RoVaccin 2013 vizează, între altele, infomarea corectă cu privire la imunizarea prin vaccinare. Pe de o parte evenimentul se adresează opiniei publice și mass media, prin organizarea unei mese rotunde unde vor fi dezbătute subiecte de interes pe tema vaccinării în România, iar pe de altă parte profesioniștilor din sănătate, prin simpozionul științific dedicat Actualităților în Vaccinologie.
Conferința RoVaccin 2013propune o dezbatere pe tema percepției publice referitoare la vaccinare, la care participă cei mai importanți actori implicați în programele de vaccinări din România. Este extrem de important ca publicul larg să cunoască adevărul legat de vaccinare și să conștientizeze impactul asupra sănătății publice, iar acest lucru este posibil doar printr-o informare corectă. Dată fiind complexitate lui, sperăm ca acest eveniment să aducă răspunsuri la cât mai multe întrebări legate de vaccinare și de rolul acesteia”, a declarat conf.univ.dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.


Prima parte a Conferinței RoVaccin 2013 aduce la aceeași masă de discuții atât autorități și experți în domeniul vaccinologiei, cât și reprezentanți ai mass media și ai societății civile, inclusiv organizații ale părinților. Unul dintre principalele obiective este de a informa corect opinia publică prin mesaje bazate pe dovezi venite din partea profesioniștilor, precum și încurajarea unei comunicări eficiente medic-pacient referitoare la vaccinare. De asemenea, manifestarea urmărește informarea, facilitarea schimbului de informații și propunerea de soluții concrete de către specialiștii implicați, cu privire la managementul eficient al Programului Național de Imunizare.


Partea a doua a Conferinței Naționale Actualități în Vaccinologie - RoVaccin 2013 este dedicată profesioniștilor din domeniul medical implicați în programele de vaccinare, cuprinzând dezbateri și prezentări științifice. Simpozionul științific reunește medici epidemiologi, medici de familie, medici microbiologi, medici de boli infecțioase, neonatologi și pediatri, ginecologi, pneumologi și alergologi. De asemenea, sunt invitați medici rezidenți din specialitățile menționate.


Organizator științific: Societatea Română de Microbiologie
Partener instituțional: Ministerul Sănătății
Management eveniment: Sănătătea Press Group