Noutăţi:

Saptamana Europeana a Imunizarii, 22-27 aprilie 2013

Săptămâna Europeană a Imunizării , ce se desfăşoară şi în acest an în perioada 22-27 aprilie, încurajează promovarea mesajului conform căruia imunizarea oricărui copil duce la prevenirea apariţiei diferitelor afecţiuni şi la protejarea vieţii. Cu alte cuvinte, imunizare înseamnă prevenţie, protecţie şi vaccinare, de altfel şi sloganul Săptămânii Europene a Imunizării. Cu alte cuvinte, imunizare înseamnă prevenţie, protecţie şi vaccinare, de altfel şi sloganul Săptămânii Europene a Imunizării.

Săptămâna Europeană a Imunizării este marcată de fiecare ţară în parte din Regiunea Europeană prin diferite activităţi care să atragă atenţia asupra importanţei vaccinării. Iar asta cu atât mai mult cu cât vaccinarea are o rată de protecţie de 95%.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste un milion de persoane de la nivelul Regiunii Europene a OMS nu beneficiază de vaccinurile de bază, fapt care contribuie la creşterea numărului celor afectaţi de diferite boli, la scăderea calităţii vieţii, conducând în acelaşi timp şi la creşterea numărului de decese cauzate de afecţiuni ce ar putea fi prevenite prin vaccinare.

Nici în România lucrurile nu stau mai bine faţă de alte state, interesul populației pentru vaccinare scăzând foarte mult. Şi asta în ciuda faptului că vaccinarea este una dintre cele mai cost-eficiente și de succes intervenții pentru sănătate, prevenind anual peste două milioane de decese în întreaga lume.

„În ultimii ani, interesul populației în ceea ce privește vaccinare a scăzut simțitor, pentru că în primul rând, au dispărut boli precum rujeola, difteria, febra galbenă sau poliomielita. Însă oamenii trebuie să continue să se vaccineze și pentru alte afecțiuni, pentru că vaccinarea salvează vieți. Vaccinarea înseamnă protecție împotriva unor boli grave și în același timp o reducere considerabilă a mortalității”, a declarat conf. univ. dr. Alexandru Rafila, președinte Societatea Română de Microbiologie și vicepreședinte Comitetul Național de Vaccinologie.

Beneficiile vaccinării se extind de la sugar și adolescent până la adult și vârstnic, prin protecția bolilor amenințătoare de viață, precum difterie, pojar, tuse convulsivă, pneumonie, poliomielită, diaree cu rotavirus, rubeolă, tetanos, gripă, meningită, cancer de col uterin şi cancer hepatic.